تحقیق حاضر به روش بنیادی نظری انجام شده است و در آن تاثیر استفاده از تمثیل و استعاره در یادگیری ریاضی دانش¬آموزان بر اساس منابع دینی؛ قرآن کریم و سخنان امامان معصوم علیهم السلام و آموزه¬های تعلیمی و تربیتی اسلام مورد پژوهش قرار گرفته است.
ریاضیات یک دانش مجرد است که مفاهیم آن با نمادهایی که زبان ریاضیات را تشکیل می¬¬دهد بیان گردیده و آموزش آن نیز در نهایت با همین زبان نمادین انجام می¬گیرد، اما در مدرسه و دانشگاه؛ پیش از آنکه به توصیف کاملا نمادین و مجرد آن برسیم می¬باید از طریق و روش تمثیل و استدلال تمثیلی ذهن دانش¬آموز را در فرایند یادگیری ریاضی فعال نماییم. برای اینکار از بازنمایی تمثیلی و استعاری آغاز نموده و به دانش¬آموز کمک می¬کنیم تا بازنمایی نمادین و مجرد را در ذهن خود بسازد.
در قرآن کریم؛ کلمات مثل، امثال، تمثیل در آموزش و تعلیم حقایق عالم هستی و انسان آورده شده است. در این تحقیق معنای مثل و دیگر مشتقات آن در منابع تفسیری و واژگانی قرآن و بطور خاص از تفاسیرالمیزان و مجمع البیان استفاده شده است.
علاوه بر آن تمثیل و استدلال تمثیلی و تاثیر آموزشی آن بر اساس یافته¬های روان شناسی شناختی نیز مورد توجه قرار گرفته و نشان داده شده است که علم و علم¬آموزی در نظام فکری اسلام جایگاه مهم و بلندی دارد و بر این اساس دین اسلام درباره آموزش و تعلیم و تعلم، نظر ویژه خود را دارد و از جمله به استفاده از روش آموزشی مبتنی بر استدلال تمثیلی توجه فراوانی می¬کند با این عنایت که به تمثیل و استدلال تمثیلی از دو جنبه روشمندی و هستی شناختی توجه می¬دهد. از دیدگاه اسلام جهان هستی دارای مراتبی است که از مرتبه محسوس و مادی با حس و تعقل انسان درک می¬شود و در مرتبه بالاتر باطن عالم مورد ادراک مرتبه و مثالی و عقلی انسان و قوای شناختی وی قرار می¬گیرد